Festival tolerancije – JFF 2017.

U petak, 3. veljače 2017. učenici Grafičke škole u Zagrebu (2.d, 3.c, 3.d, 3.b i 4.c) posjetili su
u pratnji svojih nastavnika L. Mandić, M. Vignjević i B. Pralice izložbu mladog američkog umjetnika Andrewa M. Mezvinskog, nadahnutu autobiografskim svjedočanstvom talijanskoga književnika Prima Levija o preživljavanju Auschwitza.

Izložba je organizirana u okviru Festivala tolerancije koji se svake godine održava u Zagrebu s ciljem sjećanja na žrtve holokausta, ali i promicanja tolerancije  i zaštite kulturne raznolikosti u borbi protiv svih oblika diskriminacije. Izložba je smještena u Francuski paviljon, prostor odakle su tijekom II. svjetskog rata odvođeni brojni građani Zagreba u logore smrti.

Mezvinsky je stvorio multimedijalnu instalaciju koja simbolizira slobodu i volju za životom pod nazivom Jedan dobar dan. Taj naziv nosi i istoimeni ulomak Levijeve knjige koji opisuje sve događaje koji mogu pozitivno utjecati na to da se dan proveden u logoru može uopće nazvati „dobrim“.

„Tijekom čitanja knjige Zar je to čovjek? posebno me dotaklo poglavlje u kojem književnik Primo Levi opisuje osjećaje na dan dolaska proljeća u logor kada se ponovno osjeća kao čovjek te se prisjeća sretnih trenutaka – to je ono što želim približiti publici kao umjetnik te prepustiti svakom posjetitelju da doživi svaku od instalacija na svoj način pod utjecajem vlastitih sjećanja i životnih iskustava,“ rekao je Andrew M. Mezvinsky.

Bojana Pralica, prof.