Posjet Hrvatskoj narodnoj banci

Učenici 3.D razreda Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju 07.11.2019. posjetili su HNB pod mentorstvom profesorice Ane Jović.

Hrvatska narodna banka (HNB) je institucija koja utvrđuje i provodi monetarnu i deviznu politiku, upravlja međunarodnim pričuvama Republike Hrvatske, pridonosi stabilnosti financijskog sustava u cjelini, izdaje novčanice i kovani novac i obavlja druge financijske i pravne poslove.

Kroz HNB provela nas je gđa. Ines Merkl, viši stručni suradnik u Direkciji za odnose s javnošću.

Svrha posjeta bila je predavanje o tiskanju i zaštiti hrvatskih novčanica koje nam je održala gđa. Martina Skenderović Božičević, voditeljica Odjela za suzbijanje krivotvorenja i analizu gotovog novca.

Uz jako zanimljivo i poučno predavanje učenici su primili edukativne brušure “Naučimo prepoznati sumnjive primjerke novca” te setove kovanog novca Republike Hrvatske u izdanju Hrvatskog novčarskog zavoda.
Pri dizajniranju novčanica i kovanog novca kuna i lipa posebna se pozornost poklanja novim zaštitnim elementima koji su jednostavni za provjeru i složeni za imitaciju.

Više o zaštiti hrvatskih novčanica možete pročitati na HNB-ovoj stranici: https://www.hnb.hr/novac/zastita-od-krivotvorenja

Ovim putem zahvaljujemo na gostoprimstvu HNB-ovim djelatnicima.