Grafički tehničar tiska / Grafičar tiska

Naslovnica / Grafički tehničar tiska / Grafičar tiska

Zanimanja: Grafički tehničar tiska (4-godišnja škola) i Grafičar tiska (3-godišnja škola)

Grafička tehnologija toliko je uznapredovala da su zanimanja na tom području brojna. Poslovi grafičkih tehničara svih profila predstavljaju jednu od prvih karika u lancu grafičke proizvodnje. Ovisno o tomu kojom se djelatnošću unutar grafičke struke bave, razlikujemo brojne grafičke tehničare.

Grafički tehničar tiska će u više primjeraka otisnuti pojedine tiskanice, koristeći se pritom, ovisno o tehnici tiska, različitim strojevima kao što su sitotisak, offset, bakrotisak, knjigotisak, tampontisak, fleksotisak, digitalni tisak i dr.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Grafički tehničari trebaju imati dobro razvijene psihomotoričke sposobnosti, dobar vid na blizinu te dobru sposobnost raspoznavanja boja, nijansa boja te različitih oblika. Potrebna je sposobnost brzog uočavanja, dobra ručna spretnost i spretnost prstiju te dobra misaona koncentracija.

Od grafičkih se tehničara očekuje kreativnost, sklonost likovnom izražavanju i dizajnu. Kod onih grafičkih tehničara, koji vode i nadziru rad drugih radnika poželjno je da posjeduju i organizacijske sposobnosti te dobro razvijene vještine komuniciranja i rukovođenja.

Mogućnosti zapošljavanja

Grafički tehničari zapošljavaju se u tiskarama, u grafičkoj i izdavačkoj industriji. Zapošljavaju se i u različitim drugim industrijama, gdje je potreban specijalni tisak za konkretne proizvode, primjerice tisak na obuću, keramiku i slično.

Popis nastavnih predmeta po godinama:

Nastavni predmeti za smjer GT-pripreme tiska i dorade02

   GRAFIČAR TISKA  (Trogodišnja škola)

Smjerovi