Moja domovina – tematska nastava

Naslovnica / Moja domovina – tematska nastava

Poštovani učenici,

Kao što vjerojatno znate 08. listopada u Republici Hrvatskoj obilježava se Dan neovisnosti. Taj datum smo iskoristili da u drugim i trećim razredima naše škole provedemo projekat koji nosi naziv MOJA DOMOVINA. O čemu se radi ? Radi se o pokušaju naše škole da kroz obradu jedne teme, kroz sve nastavne predmete i sadržaje promovira tematsku nastavu, kao jedan kvalitetan oblik nastave koji prema našem mišljenju ima znatno bolji učinak u savladavanju gradiva. Kao što smo rekli, ovaj put je tema MOJA DOMOVINA. Tijekom nekoliko tjedana provedbe ovoga projekta školu će posjetiti nekoliko uglednih gostiju, a škola će upriličiti susret i razgovor s njima. Po završetku projekta stručna složba izvršit će analizu provedenoga na temelju izvještaja pojedinih profesora, stručnih vijeća i razgovora s učenicima.

Svima želim puno uspjeha u provedbi ovoga projekta.

Dubravko Deželić, dipl.graf.ing. – ravnatelj škole

 


 

U sklopu projekta MOJA DOMOVINA održan je prvi susret učenika s gostom, paterom Tvrtkom Barunom. Pater Barun upoznao je učenike s funkcioniranjem projekta brige RH o izbjeglicama. Učenici su upoznati s do sad učinjenim i obvezama RH prema izbjeglim građanima s Bliskog istoka.

Nakon predavanja uslijedila su pitanje učenika. Susret s paterom završio je intervjom u našem studiju. a snimku razgovora s ravnateljem Dubravkom Deželićem možete pogledati ovdije – LINK

 


 

Na satu povijesti na poziv prof. Ivice Deščaka gost je bio ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata gosp. Ante Nazor, u sklopu projekta škole MOJA DOMOVINA.

Zanimljivo predavanje potkrepljeno nizom činjenica pratio je velik broj učenika, a sam susret je potrajao duže od predviđenih četrdeset pet minuta. Podvučena je činjenica da su domovinu od agresije branili uz Hrvate i pripadnici svih nacionalnih manjina koje žive u RH i da nikada ne treba poistovjećivati zločine s nacijom kojoj pojedini počinitelj pripada. 

Nakon predavanja uslijedila su pitanja uz poziv samoga predavača, da o bilo kojoj temi treba razgovarati na temelju argumenata i činjenica, te za svaku informaciju koja se tražiti iznese  izvor i samo tako promišljati o povijesnim činjenicama, a posebno kada je Domovinski rat u pitanju.

 

 


 

U ponedjeljak 02. listopada o.g. je našu školu u sklopu projekta MOJA DOMOVINA posjetio ministar hrvatskih branitelja gospodin Tomo Medved. Nakon što je upoznat s radom škole i zanimanjima koja školujemo uslijedio je susret s učenicima. Na susretu s učenicima ministar je potaknuo učenika da budu vrijedni i marljivi i da na taj način daju doprinos boljitku naše domovine.

Velik broj pitanja upućen ministru odnosio se na nastavak obrazovanja za razna vojna zvanja unutar Oružanih snaga RH.

Nakon susreta s učenicima zamolili smo gospodina ministra za kratak razgovor u studiju naše škole koji možete pogledati ovdje – LINK.

 


 

STRUČNO VIJEĆE INFORMATIKE, STROJARSTVA, ELEKTROTEHNIKE I GRAFIČKE TEHNOLOGIJE

Tematski tjedan „Moja domovina“ – 25.9.2017. do 29.9.2017.

 

IZVJEŠĆE O REALIZACIJI PROJEKTA

U gore navedenom tjednu, svi članovi Stručnog vijeća koji održavaju nastavu u drugim i trećim razredima povezali su teme koje su se u tom tjednu obrađivale s temom „Moja domovina“.

 

INFORMATIKA – izvješće Igora Ipše i Saše Dukića

 

 • U 2.A razredu, učenici su učili kako pripremiti slike za animaciju i izraditi animaciju. Kroz niz koraka trebali su složiti sve slike iste veličine, postaviti transparentnu pozadinu i napraviti niz slika koje „prikazuju” vijorenje Hrvatske zastave u pojedinim „etapama”.
 • U 2.C razredu učenici su kroz povijest hrvatskih grbova, navodeći uz svaku sliku grba i popratni tekst koristeći tablice obrađivali tematsku jedinicu „Osnovna obilježja odabranog programa za izradu web-stranice, osnovne postavke, povezivanje stranica, organizacija sadržaja , postavljanje stranice na internet“. Tijekom izvođenja nastavnih sati učenici su radili i postavljanje slike na web-stranici, na kojoj su prethodno radili oblikovanje teksta.

 

STROJARSTVO, STROJEVI I AUTOMATIKA – izvješće Tajane Šimag

 

 • Budući da se u drugom razredu iz predmeta Strojarstvo, u određenom periodu obrađuju teme vezane uz projiciranje i prikaze predmeta u više ravnina, učenici 2. C razreda (koji jedini od drugih razreda slušaju taj predmet) su pogledali kako izgledaju tehnički crteži i skice koje su nacrtali slavni hrvatski izumitelji. Prošetali smo kroz povijest i povezali ju sa sadašnjošću uz izume Fausta Vrančića, Hermana Potočnika-Noordunga, Davida Schwarza, Marcela pl. Kiepacha, Josipa Belušića, Maria Puratića i Slavoljuba Penkale.
 • Učenici trećih razreda upoznali su se s radom Nikole Tesle i njegovim najznačajnijim izumima, bez kojih strojevi grafičke pripreme, koje trenutno obrađujemo na predmetu Strojarstvo u 3.A i 3.E razredu, ne bi mogli raditi. Kako sve strojeve pripreme pokreću elektromotori, upoznali smo se i s najvećim proizvođačem električnih strojeva u Hrvatskoj – tvrtkom Končar. Zahvaljujući stručnjacima tvrtke Končar, koji su se odazvali pozivu na suradnju i ustupili nam svoje prezentacije, upoznali smo njihov projekt vjetroelektrana i hibridnih elektrana koje predstavljaju čistu proizvodnju električne energije baziranu na obnovljivim izvorima energije i samim time su energetska budućnost Hrvatske i svijeta. Osvrnuli smo se i na našu hidroelektranu na Krki kod Šibenika (Jaruga), koja je bila prva sagrađena hidroelektrana u Europi.

Kako ne bismo ostali samo na najvećem proizvođaču elektromotora u Hrvatskoj, razgovarali smo i o modernoj, privatnoj firmi koja je te motore na izuzetno inovativan način iskoristila – predstavljena je tvrtka Rimac i njeni proizvodi. Tvrtka, između ostalog, elektromotore koristi za regulaciju okretnog momenta kod svojih automobila, kako bi se spriječilo proklizavanje kotača i osigurala bolja stabilnost i brzina u zavojima. Gradivo vezano uz moment sile obrađivalo se u određenom tjednu u 3.B razredu, na predmetu Strojevi i automatika.

 

 

GRAFIČKA TEHNOLOGIJA- izvješće Božice Kelčec Pester

 • U sklopu projekta „Moja domovina“ obrađene su dolje navedene teme preko prezentacija koje su nadopunjene videom primjerenog sadržaja. Nakon prezentacije poveden je razgovor o temi.
  • U 2.C – prezentacije: „Hrvatske tiskare“ i „Širenje hrvatske pisane riječi“
  • U 3.A i 3.B – video „Stvaranje hrvatske valute“ i „Tisak novčanica“ te prezentacije „Tisak papirnih novčanica“ i Hrvatska kuna“
  • U 3.E – prezentacija „Izrada metalnih novčanica“