Čitateljsko-dramska radionica u našoj školi

Kako nastaju priče?

Dramske varijacije na temu priče Etgara Kereta „Iznenada netko pokuca“

Kako i iz čega nastaju priče, vjerojatno je pitanje koje ste si puno puta postavili, a nikad si niste mogli dati dovoljno uvjerljiv odgovor. Etgar Keret, jedan od najpopularnijih izraelskih književnika današnjice, pokušao nam je svojom pričom dati odgovor na to pitanje. Naime, u svojoj priči Iznenada netko pokuca, iz zbirke istoimenog naslova, opisuje, nadam se, izmišljenu situaciju u kojoj se našao autor kada su mu naoružani ljudi pokucali na vrata i tražili ga da im ispriča priču.

Ovom pričom smo se bavili na čitateljskom dijelu radionice, a kako bismo je što dublje doživjeli, dramska ju je skupina izvela pred sudionicima radionice. Mihael kao autor koji smišlja priču, Denis kao provalnik, povratnik iz Švedske, Mia kao dostavljač pizze, a ja kao anketarka. Uživjeli smo se u svoje uloge i prenijeli na sudionike radionice atmosferu tog bizarnog zbivanja. Iako je priča vrlo jednostavna, ona pred nas postavlja mnoga pitanja – je li svaka dobra priča realna? Kako izgleda proces stvaranja? Kakav je odnos slobode i stvaranja? Na čemu počiva dobra priča?

Keret nam je pomogao da zaključimo da se svaka dobra priča gradi na neizvijesnosti, što možemo usporediti s osjećajem koji doživljavamo kada netko zakuca na vrata – ne znamo tko stoji s druge strane i nužno moramo izići iz vlastite zone komfora. I tu nastaje priča koja se mora, prema autoru, roditi iz nečega što nosimo u sebi, iz nečega što se razotkriva na nov način.

U drugom smo dijelu radionice mi morali stvoriti „nešto iz nečega“ na temelju situacija koje su nam bile napisane na papirićima. Naš je zadatak bio razriješiti pojedinu situaciju pričom i to odglumiti pred ostalim učenicima. Dramske situacije su izazvale smijeh – neki su morali pričom odobrovoljiti windymana, neki policajca, neki su morali zatražiti broj telefona djevojke iz kluba ili vratiti oštećenu knjigu u knjižnicu.

Uglavnom, čitateljsko-dramska radionica koju su vodile prof. Vignjević i prof. Pralica bila je vrlo kreativna i puna pozitivnih vibracija, sve do trenutka dok netko nije pokucao na vrata. No, tu već počinje neka druga priča!

Piše: Ana Starčević, 2.B