Europska noć istraživača 2019.

Manifestaciju „EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2019.” 27. rujna posjetili su učenici 2.a, 2.e, 3.a, 3.b i 3.e razreda i prof. Tajana Šimag.

„Europska noć istraživača” je nastala europskom inicijativom kojom se želi ukazati na važnost znanstvenog istraživanja u svakodnevnom životu. Tradicionalno se održava zadnjeg petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima. Događaj financira Europska komisija kroz Marie Curie akcije u sklopu Okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Za provedbu manifestacije u Republici Hrvatskoj zaduženo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje koordinira 18 partnerskih institucija diljem Hrvatske iz sustava znanosti, visokog obrazovanja, javne uprave i privatnog sektora.

Ovogodišnja „Europska noć istraživača 2019.” održana je u četiri hrvatska grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Jedan od pozitivnih učinaka manifestacije je povećana zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

Od 17 do 22 sata, na Europskom trgu u Zagrebu i u tunelu Grič, učenici naše škole i ostali posjetioci mogli su kroz igru i prezentacije učiti, zabavljati se, sudjelovati u kvizovima, nagradnim igrama i bogatom programu. Degustirali su hranu koja je između ostalog sadržavala kukce i naučili ponešto o njoj, vozili mobilne robote izbjegavajući prepreke, eksperimentirali sa zvukom i svirali lasersku harfu, pojeli nitroled, razgledali kristale, upoznali se sa svemirom i još mnogo toga.