Održivi razvoj društva kreće od mladih!

Održivi razvoj društva kreće od mladih! projekt je kojim organizacije civilnoga društva pridonose razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja mladih u području održivog razvoja putem uspostavljanja partnerstva organizacija civilnoga društva, škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju.

Kroz edukaciju nastavnika Prve ekonomske škole i Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkcijuzainteresiranih nastavnika drugih srednjih škola i predstavnika civilnog društva na temu održivog razvoja i organizacije zajednice izgrađuje se platforma za mogućnost edukacije budućih generacija učenika na temu održivog razvoja.

Edukacijom učenika na temu održivog i osobnog razvoja, učenike se osnažuje za poduzimanje inicijativa održivog razvoja u školi i/ili lokalnoj zajednici kroz volonterske akcije.

Šira javnost upoznat će se s konceptom održivog razvoja i potencijala utjecaja mladih na lokalnu zajednicu kroz dvije panel rasprave.

Nositelj projekta: Life Potential

Partneri: ODRAZPrva ekonomska škola Zagreb i Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju

Trajanje projekta: 29. lipnja 2019. – 29. lipnja 2021.

Financiranje: Projekt je 90% sufinanciran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje kao podrška osnaživanju doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije

Koordinatorica projektnih aktivnosti u školi je socijalna pedagoginja Nives Butorajac.

Studijska posjeta Baranji

Edukacija je trajala tri dana i održala se u Zlatnoj Gredi od 26. do 28. rujna 2019. godine.

U okviru projekta “Održivi razvoj društva kreće od mladih” posjetili smo Srednju školu Dalj koja je primjer uspješne suradnje škole i lokalne zajednice. Profesorice Srednje škole Dalj – Lidija Jagodić i Ivana Bertić Bulić, predstavile su nam brojne projekte i aktivnosti učeničke zadruge Dalya koja je uspješno povezala teorijska znanja s praktičnim vještinama. Učenici koji se  obrazuju za zanimanja ekonomist, agroturistički tehničar i agrotehničar u deset se sekcija usavršavaju i praktično rade kako bi se što bolje pripremili za tržište rada ili daljnje obrazovanje.

Posjetili smo i Kulturni i znanstveni centar/rodnu kuću Milutina Milankovića, svjetski poznatog znanstvenika i klimatologa.
Edukaciju su pohađali: Bernardo Brčić, Nives Butorajac, Ksenija Palameta Radković, Andre Posmodi, Bojana Pralica, Krešimir Radiček, Mateja Vignjević. Osim nastavnika naše škole, bili smo u dobrom društvu profesorica iz I. ekonomske škole, Agronomske škole, Škole za cestovni promet i nekoliko udruga iz Zagreba.

Cilj projekta je povećati razinu i opseg informiranosti o održivom razvoju te potaknuti mlade na djelovanje u lokalnoj zajednici u skladu s načelima održivog razvoja.

Uz marljiv rad na radionicama, uspjeli smo posjetiti Park prirode Kopački rit, ali i opustiti se u neformalnom druženju.

Prva radionica osnaživanja mladih za održivi razvoj zajednice

11.11.2019. održana je prva radionica osnaživanja mladih za održivi razvoj zajednice u kojoj je sudjelovalo 30 učenika Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. 🌎🌿 Edukacija je provedena u sklopu projekta “Održivi razvoj društva kreće od mladih” koji ODRAZ provodi u suradnji s udrugom Life Potential, Školom za grafiku, dizajn i medijsku produkciju i I. ekonomskom školom iz Zagreba.

Na radionicu su sudjelovali učenici 2.b razreda i drugi zainteresirani učenici.

Edukacija o održivom razvoju i organiziranju zajednice za profesore

Sudjelovali smo na drugoj edukaciji o održivom razvoju i organiziranju zajednice za profesore zagrebačkih srednjih škola 15. i 16. studenog u I. ekonomskoj školi.

Teme edukacije bile su:  

  • Društvo – okvir u kojem živimo (Sektori u društvu i njihova uloga, suradnja i međusektorsko partnerstvo / ODRAZ)
  • Organiziranje i mobiliziranje zajednice; (Načela organiziranja zajednice, socijalni kapital/ ODRAZ)
  • Osnove coachinga za profesore i osobe koje rade s mladima (Life Potential)
  • Radionica UMJETNA INTELIGENCIJA // Kako bi trebalo s umjetnom inteligencijom postupati u budućnosti?

Cilj edukacije je jačanje stručnih kapaciteta škola o održivom razvoju i organiziranju zajednice.

Na edukaciji su sudjelovale: Nives Butorajac, Ana Jović, Božica Kelčec Pester, Ines Mrkoci i Sanela Višek.

Preostala tri trening-bloka bit će održana u Zagrebu:

  • i 28. siječnja 2020. / Prva ekonomska škola
  • i 28. veljače 2020. / Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju
  • i 24. ožujka 2020. / Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju

Druga radionica osnaživanja mladih za održivi razvoj zajednice

8.1.2020. Life Potential je održao radionicu osnaživanja mladih za održivi razvoj zajednice.
Kroz interaktivni rad u grupama, osvještavali su vlastite vrijednosti učenika te njihovu razinu
posvećenosti životu u skladu s vlastitim vrijednostima. Na kraju radionice, razmotrili su
odnos vlastitih vrijednosti učenika i vrijednosti koncepta održivog razvoja.

Edukacija o održivom razvoju i organiziranju zajednice

MLADI ZNAJU ODRŽIVO

Sudjelovali smo na trećoj edukaciji za jačanje kapaciteta škola o održivom razvoju i organiziranju zajednice 30. i 31. siječnja u I. ekonomskoj školi.

U prvom dijelu radionice 30. siječnja profesori Prve ekonomske škole u Zagrebu predstavili su kako temu održivog razvoja obrađuju u sklopu svojih nastavnih predmeta.

Zatim su kolege iz Socijalne zadruge Humana Nova Zagreb i mlade pazinske poduzetničke tvrtke CupUp predstavili koncept održivog poslovanja na primjeru zbrinjavanja tekstilnog otpada i zapošljavanja osoba s invaliditetom u zadruzi, odnosno usluge najma personaliziranih višekratnih perivih polipropilenskih čaša koje nudi CupUp.

U podnevnom dijelu radionice je Saša Borovnjak iz organizacije Life Potential s polaznicima obradio temu motivacije učenika za školski program.

Drugi dan edukacije posvećen je ključnim koracima u pripremi volonterskog programa, koji je u skladu s Ciklusom menadžmenta volonterskog programa i njegovim uključivanjem u organizacijski menadžment. Prezentiran nam je zakonski okvir u Hrvatskoj vezan uz uključivanje volontera/ki te sva potrebna dokumentacija koja je potrebna za uspješno upravljanje volonterskim programom. Osim teorijskog uvida u temu, imali smo priliku i za interaktivni rad u grupama, u kojima smo kroz izradu SWOT analize promišljali o izazovima volontiranja.

Na edukaciji su sudjelovali: Nives Butorajac, Ana Jović, Božica Kelčec Pester, Damir Lukica, Ines Mrkoci i Sanela Višek.

#MladiZnajuOdrživo

24. i 25. veljače bili smo škola domaćin četvrtog trening blok edukacije za jačanje kapaciteta škole organiziranju zajednice.

Teme:

  1. Projektni menadžment

Ciljevi radionice:

  • Predstaviti projektno razmišljanje i logiku koju slijedimo prilikom formuliranja ideje u projekt
  • Upoznati polaznike s fazama projekta (analiza i planiranje) te s izradom projektnog proračuna
  • Upoznati sudionike s metodama praćenja i vrednovanja projekta

 

  1. Društveno korisno učenje (povezivanje teorije i prakse, learning by doing).

Ciljevi radionice:

  • Upoznati polaznike s osnovnom terminologijom, teorijskom pozadinom te različitim konceptima DKU-a (poznatog i kao service-learning, a u zadnje vrijeme sve češće i community-engaged learning)

Service-learning // Višedimenzionalan pedagoški pristup #Društvenokorisnoučenje
tema je drugog dana naše edukacije, o kojoj nam govori profesorica sa Sveučilišta u Rijeci, Bojana Ćulum.
Edukacija se provodi za profesore zagrebačkih srednjih škola i predstavnike civilnog sektora u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu… 25.2.2020. posjetili su nas i  Aladin, Michelle, Mučaćo i brojni drugi maškarani 😁

Na edukaciji su sudjelovali: Bernardo Brčić, Nives Butorajac, Ana Jović, Božica Kelčec Pester, Damir Lukica, Ines Mrkoci, Ksenija Palameta Radković, Andre Posmodi, Bojana Pralica, Krešimir Radiček, Mateja Vignjević i Sanela Višek.

Održan je posljednji trening jačanja kapaciteta profesora u sklopu projekta

Nakon socijalno izolacijske stanke, 15. i 16.06.2020. održan je posljednji trening jačanja kapaciteta profesora u sklopu projekta Održivi razvoj društva kreće od mladih!

Program 5. trening bloka u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju:

15.06.2020.

  • Održivi razvoj u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju
  • Predstavljanje učeničke zadruge Slog
  • Kako postati škola bez jednokratne plastike? Ana Robb i Ivana Kordić, La Révolution Albatros,Tatavaka, Za Zlarin bez plastike
  • Predstavljanje igre Klimatski kolaž za rad s učenicima (odobreno od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH), Ana Robb i Ivana Kordić, La Révolution Albatros,Tatavaka, Za Zlarin bez plastike
  •  

16.06.2020. na Recikliranom imanju Vukomerić

  • Prezentacija Zelene mreže aktivističkih grupa i obilazak Recikliranog imanja Vukomerić / Vera Gjokaj, ZMAG
  • Predstavljanje primjera dobre prakse primjene pristupa održivog razvoja u poslovanju: IKEA, Hrvoje Dragušica, IKEA
  • Predstavljanje projekta The World’s Largest Lesson, Institut za društveno odgovorno poslovanje
  • “Rodila sam se u jednom svijetu, a stvaram drugi” – kompleksna održivost u obrazovanju srednjoškolaca, Ana Armano Linta, Cvijeta Biščević i Veljko Armano Linta, Satelit
  • Coaching u timskom radu – interaktivna radionica podrške timskom radu / Saša Borovnjak, Life Potential

ODRŽIVI RAZVOJ DRUŠTVA KREĆE OD MLADIH

Početak nove školske godine znači i nastavak održavanja radionica za učenike iz područja
osobnog razvoja. Za potrebe prve radionice u nizu, preselili smo učionicu u šareno dvorište
Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju gdje su se učenici upoznali s temama:

  • uspjeha i neuspjeha,
  • ulogom kvalitetne komunikacije u postizanju uspjeha te
  • karakteristikama kvalitetne komunikacije kao baze timskog rada 🙂

Edukacija je provedena u sklopu projekta “Održivi razvoj društva kreće od mladih” kojeg provodimo u partnerstvu s udrugom ODRAZ, Školom za grafiku, dizajn i medijsku produkciju i I. Ekonomskom školom iz Zagreba.

Nives Butorajac, koordinatorica aktivnosti

Održana radionica

29. rujna 2020. održana je radionica u sklopu projekta #MladiZnajuOdrživo.

Cilj projekta je povećati razinu i opseg informiranosti o održivom razvoju te potaknuti mlade na djelovanje u lokalnoj zajednici u skladu s načelima održivog razvoja.

Bavili smo se ciljevima i odgovarali na važna pitanja:

  • Zašto su ciljevi bitni?
  • Kako ih formulirati?
  • Kako se motivirati za postizanje ciljeva? 🙂