Posjet izložbi „Rekvijem za Auschwitz“

Posjet izložbi „Rekvijem za Auschwitz“ Ceije Stojke u Muzeju za umjetnost i obrt

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Festival suvremenog židovskog filma i Centar za promicanje tolerancije i ove su godine organizirali izložbu i ponudili besplatan posjet i stručno vodstvo školama, a mi smo se rado odazvali pozivu, kao i posljednje četiri godine.
„Rekvijem za Auschwitz“ naziv je ovogodišnje izložbe Ceije Stojke, austrijsko-romske književnice, slikarice i glazbenice, koja je zajedno s majkom i četvoricom braće preživjela užase holokausta i to iskustvo izrazila u svojim slikama. U Stojkinom slikarstvu prepoznatljiv je utjecaj njemačkog ekspresionizma i narodne umjetnosti, a slike su tematski razgraničene na pejzaže koji odražavaju idilično djetinjstvo i sjećanja na vrijeme provedeno u logoru. Ceija Stojka svojim slikama otima zaboravu povijesnu istinu o stradanjima Roma u holokaustu i oslobađa, kako sama kaže, svoje traumatsko sjećanje pomoću umjetnosti, ponovno nas podsjećajući na katarzičnu moć umjetnosti.
Izložbu su posjetili učenici 4.C i 4.D razreda u pratnji profesorica L. Mandić, M. Perak, M.Vignjević, A. Jović i B. Pralice.

Bojana Pralica, prof.