School day na PMF

Studentska sekcija Hrvatskog fizikalnog društva (SSHFD) u sklopu Međunarodne udruge studenata fizike (IAPS) organizirala je 10. studenog manifestaciju poznatu kao School day.

Riječ je o međunarodnom događaju u sklopu kojeg se diljem svijeta na isti dan održavaju radionice za učenike onovnim i srednjih škola na zajedničku temu – akustika.

Na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu održana su dva interaktivna predavanja za srednjoškolce pod vodstvom studenata fizike.

Prvo predavanje je “Malo veća škola zvuka”, koju su osmislili studenti koji se istovremeno bave i glazbom. Koristeći glazbene instrumente učenicima su objašnjavali porijeklo zvuka, vezu između frekvencije i subjektivnog dojma zvuka, kao i načine na koje zvuk nastaje u pojedinim instrumentima te fizikalne specifičnosti svakog pojedinog instrumenta.

Fizika ekspres se predstavila s tri postava: Rubensova cijev, vakuumsko zvono i Chladni figure. Rubensova cijev aparat je koji omogućava izravnu vizualizaciju valova zvuka koristeći plamen, vakuumsko zvono koristi se za demonstraciju nepostojanja zvuka bez zraka, a Chladni figure su vizualizacija titranja ploča različitih oblika, što je usko povezano sa temama koje Malo veća škola zvuka obrađuje.

School day na PMF su posjetili medijci 3. D i 1.C razreda u pratnji nastavnika Saše Dukić, ing. elektrotehnike i Marijane Brdar, prof. savjetnik iz predmeta Audio produkcija i Zvuk.


Učenica Helena Mrzlečki 1.C o posjetu PMFu kaže :

Oba su predavanja bila vrlo zanimljiva, naučili smo puno o zvučnim valovima kako se oni šire, te smo vidjeli par jako zanimljivih pokusa. U prvoj radionici smo vidjeli kako se širi zvučni val kroz vatru , a na drugoj radionici smo saznali kako se stvara zvuk u određenim instrumentima, te smo također napravili pokus širenja vala preko ljudi.

Bilo nam je stvarno zanimljivo i rado bi ponovno slušali ovakva predavanja ?